ING is mogelijk na 2020 niet langer de huisbankier van het Rijk. Er komt een nieuwe aanbestedingsprocedure. In het nieuwe contract komen strengere voorwaarden te staan waar de winnende bank aan moet voldoen. Dat meldt minister van Financiën Wopke Hoekstra.
Het is de bedoeling dat de overeenkomst kan worden opgezegd als de bank wordt veroordeeld voor misstanden of, net als ING vorig jaar, daarvoor een schikking treft.
Hoekstra komt tegemoet aan een breedgedragen wens in de Tweede Kamer. Veel Kamerleden waren verbolgen dat het nog lopende contract met ING niet kon worden ontbonden wegens de witwasaffaire waarvoor de bank een regeling trof met het Openbaar Ministerie.
De overeenkomst met ING over het betalingsverkeer van het Rijk loopt volgend jaar af. In het contract is een optie opgenomen tot automatische verlenging maar daarvan maakt Hoekstra dus geen gebruik. Wel kan de bank gewoon weer meedingen naar de opdracht. Europese regels bieden volgens Hoekstra geen ruimte om de bank op grond van de witwasschikking uit te sluiten.
De minister kijkt nog wel of uitsluiting op grond van een “ernstige beroepsfout” bij toekomstige aanbestedingen mogelijk is. Er moet dan wel sprake zijn van grove misstappen waardoor de integriteit van de betreffende financiële instelling in twijfel kan worden getrokken.
De nieuwe aanbesteding neemt volgens Hoekstra ongeveer een jaar in beslag. De bewindsman merkt wel op dat het aantal partijen dat aan alle eisen van de rijksoverheid kan voldoen, in de praktijk altijd beperkt is gebleken. "De verwachting is dat dit bij een toekomstige aanbesteding niet anders zal zijn'', schrijft hij.
ING heeft nog twee jaar nodig voor nieuw antiwitwasbeleid
ING heeft nog bijna twee jaar nodig om het nieuwe antiwitwasbeleid in te voeren. Deze tijdspanne heeft de bank afgesproken met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), zei risicodirecteur Steven van Rijswijk afgelopen maandag tijdens een beleggersdag.
ING moet uiterlijk eind 2020 alle verdachte dossiers hebben doorgespit en daarnaast de nodige wijzigingen in de bedrijfsvoering hebben doorgevoerd. De bank zelf streeft er naar om de klantendossiers al eind dit jaar op orde te hebben. De structurele wijzigingen in de bedrijfsvoering nemen meer tijd in beslag, lichtte de top van het financiële concern toe. Volgens topman Ralph Hamers investeert ING honderden miljoenen euro's om het antiwitwasbeleid naar een hoger niveau te tillen.
ING kijkt verder dan alleen controles, zegt Van Rijswijk. "Je kunt het perfecte beleid hebben maar als mensen het vervolgens niet toepassen, heb je er niks aan.'' Daarom is de juiste instelling van medewerkers een van de belangrijkste pijlers van het nieuwe antiwitwasplan. Zo nam ING onlangs psychologen aan die gaan onderzoeken naar risicovolle gedragspatronen onder ING-medewerkers.
Spijtbetuiging over witwasaffaire
President-commissaris Hans Wijers heeft in het begin deze maand verschenen jaarverslag van ING nogmaals spijt betuigd over de megaschikking in de witwaszaak. Afgelopen september kreeg ING een boete van 775 miljoen euro.
Volgens de president-commissaris zijn zowel het bestuur als de commissarissen toegewijd bezig om de cultuur bij de bank rond risico te veranderen. Topman Hamers zegt "volledige verantwoordelijkheid'' te nemen voor de schikking.
De top van ING kreeg afgelopen jaar geen bonussen bovenop zijn basissalaris. Dat hadden ze ook beloofd na de schikking. Het basisloon van Hamers ging wel met tienduizenden euro's omhoog naar 1,75 miljoen euro.